viernes, 18 de octubre de 2013

Pa de figa

El pa de figues és un producte típic de les zones mediterrànies, però sobretot es fa molt a Balears. És d'origen àrab, avui en dia allà encara es fa algún tipus de dolç amb figues seques, i era una manera de conservar l'excendent de figues durant més temps.

Ara a la tardor s'acaba el temps de les figues i es sequen. Llavors amb les figues ja seques el que es fa és capolar-les. Nosaltres disposam d'una capoladora antiga, de les que es roda amb la mà una manovella de fusta. Un cop capolades les figues passam les ametlles. Ho juntam amb les figues i afegim cassalla, fonoll i anís amb llavors. Quan està ben mesclat feim bolletes, imitant petits pans, ho enfornam al punt just perquè es formi una crosteta i ja es pot menjar. Ho poden menjar tan els infants com els adults, ja que l'alcohol de la cassalla s'evapora amb la calor del forn, deixant només l'aroma.

Hi ha moltes varietats de la recepta, des de aquells que fan un pa gran i comercialitzen el pa de figa en bocins fins aquells que en fan de ben petits com a "delicatessen". Noltros a Fond'Art creacions hem optat per fer una mida intermitja, de 250 grs. aproximadament, i així es pot gaudir de tot el seu gust concentrat amb la familia. És un dolç típic, ideal per gaudir-ne durant les festes de Nadal, i pels més llépols que no puguin esperar el poden tastar durant tot l'any.



El "pa de figa" es un producto típico de las zonas mediterráneas, pero sobretodo se hace mucho en las Baleares. Es de origen árabe, hoy en día allí aun se hace algún tipo de dulce con higos secos, y era una manera de conservar el excedente de higos durante más tiempo.

Ahora en otoño se termina el tiempo de los higos y se ponen a secar. Entonces con los higos ya secos lo que se hace es machacarlos. Nosotros disponemos de una trituradora antigua, de las que se rueda con la mano una manivela de madera. Trituramos los higos y una vez triturados pasamos las almendras. Las juntamos con los higos y añadimos cazalla, hinojo y anís en semillas. Cuando está bien mezclado hacemos bolitas, imitando pequeños panes, y lo ponemos al horno, el punto justo para que se forme una costra encima y ya se puede comer. Es apto tanto para niños como adultos, ya que el alcohol de la cazalla se evapora con el calor del horno, dejando sólo su aroma.

Hay muchas variedades de la receta, desde los que hacen un pan grande y comercializan el "pa de figa" a trozos, hasta los que lo hacen trocitos pequeños como "delikatessen". Nosotros en Fond'Art creacions hemos optado por hacer una medida intermedia de 250 grs. aproximadamente y así se puede disfrutar de su sabor concentrado con toda la familia. Es un dulce típico ideal para disfrutar durante las fiestas de Navidad, y para los más dulzones que no puedan esperar, durante todo el año.

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